dissabte, 23 de juny de 2012

Tarraco Viva 2012 (III) Legionaris i el Món dels gladiadors

Després d'explicar-vos l'activitat del senat en l'anterior entrada, ens centrarem en explicar-vos la majoria d'activitats que vam dur a terme amb motiu de la Tarraco Viva 2012 i que vam voler realitzar el mateix dia.

La jornada va començar al Camp de Mart, on es pot trobar la major part d'activitats a l'aire lliure del festival: paradetes informatives dels principals punts d’interès romans a la Península,  recreacions de diferents escenes de la vida quotidiana, tallers diversos i representacions de l'exèrcit romà.

image

Nosaltres, després de fer-hi un tomb, ens vam quedar a veure dues de les representacions:

LEGIO. LES LEGIONS ROMANES ALTIMPERIALS. Recreació de l’exèrcit romà altimperial:
La progressiva professionalització dels legionaris i la seva dependència directa envers els seus generals, van crear una societat fortament militaritzada. Això va provocar una millor tàctica, estratègia que va portar a la romanització d’amplis territoris molt allunyats de la ciutat de Roma, com pot ser Hispania.
Aquí es podia veure que l’exèrcit es trobava en el seu màxim esplendor, ja que els legionaris duien un equipament molt sofisticat per l’època.

image

LEGIONS BAIXIMPERIALS. Tàctiques militars romanes al Baix Imperi:
Degut a la crisi del segle III dC i de les reformes dels emperadors posteriors, ja al segle IV l’exèrcit tardoromà sembla, a primera vista, radicalment diferent de l’exèrcit romà altimperial que tots tenim present com a exèrcit romà per excel·lència.
Durant aquesta representació se’ns proposa descobrir el com i el per què de tots aquests canvis a partir de l’explicació de la indumentària, equipament i armament dels legionaris.

En ambdues representacions es pot veure com cada legionari tenia una funció dins el conjunt de l’exèrcit.
Tots aquests aspectes, i d’altres, són comentats per un narrador mentre dura l’escenificació, on també podreu ser espectadors de diferents moviments d’atac, defensa i entrenament.

Com a anècdota us direm que, donat que a en Francesc li agrada la fotografia i està estretament involucrat en les xarxes socials i diverses activitats, va participar en el concurs “Mirades de Tarragona”, sobre la Tarraco Viva, penjant una fotografia a través d’Instagram, que volem compartir també amb vosaltres.

image

Ei! Poca broma que va guanyar el tercer premi i va ser publicada al Diari de Tarragona eh! ;)

Un cop arribada l’hora de dinar, aprofitant que estàvem envoltats de romans, vam anar a dinar a un Italià aprofitant un val de descompte, però això.... ja us ho explicarem un altre dia ;P

Teníem la tarda planejada amb entrades adquirides per tarracoticket.

La primera activitat que vam anar a veure també tenia a veure amb el món dels gladiadors. Es tracta de la MUNERA GLADIATORA, les lluites de gladiadors a la Roma antiga.

En aquesta activitat us desmitificaran els món dels gladiadors tal i com el veiem a les pel·lícules. No es tractava d’una cruel lluita sanguinolenta on sempre s’arribava a la mort, sinó d’una lluita d’honor on el gladiador havia de demostrar la seva valentia davant el públic, a través d’una lluita justa i honorable.

image

La veritat és que aquesta activitat és dinàmica i entretinguda, donat que les lluites són reals. Evidentment les armes no són de ferro forjat, però els cops sí que són reals.

image

El narrador fa que el públic participi de l’actuació, de la mateixa manera que en aquella època els espectadors havien de prendre decisions sobre la marxa de la lluita i la sort dels gladiadors.

A diferència de les activitats al Camp de Mart, que són gratuïtes, aquesta activitat té lloc a  l’amfiteatre, tot comprant una entrada de 3€, que sol exhaurir-se ràpidament, perquè és de les coses més atractives del festival.

Un cop acabada aquesta activitat, vam concloure el dia amb un esdeveniment més tranquil sobre les olors i els sabors, però això ja us ho explicarem a la propera entrada.