diumenge, 24 de juny de 2012

Tarraco Viva 2012 (IV) Svaviter olens? Aromes i gustos culinaris al món romà

Per posar una mica de pau al dia de lluites romanes, havíem adquirit entrades per l’activitat que posa títol a aquesta entrada.

Per la descripció de l’activitat, no sabíem què ens esperava, però ens va fer gràcia provar alguna cosa diferent dins el festival, que no fos estrictament una representació.

L’Svaviter olens ens endinsa en la cuina romana. Una cuina de delicioses amalgames de colors, textures, sabors i olors. Aquesta activitat pretén oferir una immersió activa dins les aromes i els gustos romans mitjançant un joc d’identificació, l’elaboració d’una recepta i una petita degustació.

Tot això no ho sabíem quan vam comprar les entrades, però va ser així i ara us explicarem l’experiència.

L’activitat va tenir lloc a la Casa Canals, amb una durada d’una hora i un preu de 5€.

Només arribar ens va rebre personal especialitzat, i ens van explicar tot el seguit d’ofrenes als Déus, típiques de l’època per tal d’obtenir protecció i benedicció.
Entre les quals rentar-nos les mans amb aigua de roses.

Abans de prendre lloc, ens van lliurar un plat, un gotet, una estovalla i una cinta que faríem servir més tard. Segons el sexe de cada participant, et donaven el plat amb el nom d’un romà o una romana.
En Francesc va passar a ser Piramus Macedonicus, i l’Ana es convertí en Iulia Primula.

image

La primera part va consistir en una explicació teòrica sobre els olors i sabors de l’antiga Roma.

Un cop introduïts dins la cuina romana, ens van fer embenar els ulls amb la cinta que ens van facilitar a l’inici.
El personal anava passant un per un i ens feia olorar i tastar diferents productes que hauríem d’identificar amb els sabors explicats a l’inici.
Va haver-hi de tot: des d’una cullerada de sal directa al paladar (per identificar el sabor salat), a umami, passant per una olivada.
Els vam endevinar tots cinc, un per cada sabor.

D’aquí vam passar a la part experimental de l’activitat. Amb un morter de fang de l’època, i sota les indicacions del personal, vam anar molent i barrejant diferents ingredients fins a fer el nostre propi condiment culinari, que ens vam emportar a casa. Si en voleu saber la recepta, no us perdeu l’activitat l’any que ve.

image

Amb aquest condiment barrejat amb un bon oli d’oliva, vam regar unes torradetes que van quedar la mar de bé.

Amb el nostre sobret, vam passar a la darrera part del taller.

image

Tal i com us vam comentar a la primera entrada de la Tarraco Viva, durant el festival, a la ciutat de Tarragona té lloc el Tarraco a Taula. Nosaltres havíem estat mirant els diversos menús, i ja ens havíem decidit per un, però malauradament no hi vam poder anar. El proper any serà.

Tot i així, ens va compensar aquesta darrera part del taller on vam poder tastar alguns exemples de cuina romana.
Ens van explicar que un bon menú s’inicia amb ous i acaba amb poma, i així va ser.
Ens van preparar una taula amb petits tastets: torradetes amb ous de guatlla com mana la tradició, torradetes mb olivada negra i altres amb olives verdes, torradetes amb una crema amb base d’all i torradetes regades amb oli d'oliva condimentat (com us dèiem abans). Tot això regat amb quatre tipus de begudes, dues alcohòliques i dues que no. Per postres ens havien preparat un platet basat en poma i una reducció de most que recordava el mel i mató d’avui dia.

image

Tot i que a priori els 5€ per l’activitat podria semblar car, el fet de realitzar-lo de set a vuit de la tarda i sortir mig sopats, havent tastat la cuina romana, van fer que sortíssim molt contents de l’activitat. Així que si hem d’escollir-ne una de totes les gaudides i explicades durant aquesta sèrie de posts, seria aquesta la que us recomanaríem.

Bon profit i fins l’any que ve! Esperem que us hi animeu!