dimarts, 3 de juliol de 2012

El Quadern a Menorca: Ruta de Fars

Durant el viatge per Menorca anava fent fotografies i les anava penjant a la meva compte d’instagram, quan de sobte vaig rebre un comentari en una de les fotos que havia pujat, un usuari que em preguntava si feia ruta de fars? Sense pretendre-ho en un inici i sense adonar-nos compte, l’Ana i jo ens trobaven realitzant un petit recorregut pels fars més importants de la costa menorquina.

El primer, dins d’aquesta peculiar ruta i que vam visitar el divendres a la tarda, va ser el Far de l’Illa de l’Aire (segle XIX), un illot situat davant la costa sud-est de Menorca. Bé visitar-ho el que es diu visitar-ho no ho vam fer, sinó que el vam poder visualitzar i fotografiar a distància. L’Illa de l’Aire és un illot deshabitat de 34 hectàrees i poc més de 3300 metres de perímetre, i que es pot visualitzar sense problemes des de Punta Prima, municipi de Sant Lluís. Les úniques construccions que hi ha l’illot són un far, un antic magatzem, un estable i un petit habitatge, a més d'un camí i un petit moll, no em direu que no molaria anar-hi!

image

Dades tècniques
Latitud N: 39º 47,963′;
Longitud E: 004º 17,589′
Abast nominal: 18 mn.
Altura sobre nivell del mar: 53 m.
Aparença lluminosa: Llampades aïllades cada 5 segons.
Aparença diürna: Torre a bandes blanques i negres amb casa blanca, 38 metres.

Dissabte vam veure dos fars més. El primer d’ell va ser el Far del Cap de Cavalleria, i potser sota el meu punt de vista és el que està situat en un entorn més envejable dins d’aquesta ruta de fars. El Cap de Cavalleria es troba a la costa nord de Menorca, a Santa Teresa, Es Mercadal, i és un dels fars més antics de l’Illa (segle XIX). El far està envoltat per cases blanques i al seu voltant hi ha la pedrera d'on es van extreure els blocs per poder construir els edificis del voltant. Des del far del Cap de Cavalleria es pot observar un gran paisatge, fins i tot es poden arribar a veure els turons del municipi d'Es Mercadal. Una altre aspecte a destacar de la zona, són els enormes penya-segats, que fan que el paissatge que es pot veure des d’allà sigui magnific. Si això li sumem, que en aquest Cap es troben cabres menjant de la vegetació autòctona, fan que la visita valgui molt la pena.

image

Dades tècniques
Latitud N: 40º 5,337′;
Longitud E: 004º 5,534′
Abast nominal: 22 mn.
Altura sobre nivell del mar: 94 m.
Aparença lluminosa: Grup de 2 llampades cada 10 segons.
Aparença diürna: Torre i casa blanques, 15 metres.

image

La veritat és que l'entorn, l'indret, la vegetació, la fauna... són espectaculars!

Si no patiu de vertigen, apropeu-vos als penya-segats i treieu-hi el cap. L'Ana va seure-hi a tocar mentre prenia algunes imatges i algun video. L'emoció, la llibertat i el gaudir de les vistes i les sensacions pintades de blanc i blau, no tenen preu!

image

El Segon far que vam visitar dissabte és el Far de Favàritx (principis segle XX). Aquest far es troba en una zona totalment diferent de l’anterior, aquí la vegetació es quasi inexistent. Us venen a la ment aquella tipica imatge d’un cotxe en una costa desertica i un far, i dient aquest cotxe arriba a la fi del món, doncs per mi que ho han fet allí! El far de Favàritx està situat a la costa nord-est de l’illa, al Cap de Favàritx, al Parc Natural de s’Albufera des Grau, terme de Maó. Aquest cap solitari, assotat pels temporals de tramuntana, és un dels llocs geològicament més antics de l'illa. Entre les pissarres es poden trobar fòssils dels primers éssers que van habitar l'indret: crustacis i animalets marins de fa uns quants milers d'anys. També val molt la pena la seva visita, feu-nos cas.

image

Dades tècniques
Latitud N: 39º 59,828′;
Longitud E: 004º 16,009′
Abast nominal: 16 mn.
Altura sobre nivell del mar: 47 m.
Aparença lluminosa: Grup de 2 +1 llampades cada 15 segons.
Aparença diürna: Torre blanca amb banda helicoïdal negra, 28 metres.

El darrer far que vam visitar, ja era diumenge al matí, va ser el Far de Punta Nati (principis segle XX). El far de Punta Nati és un far situat a la costa nord-oest de l'illa de Menorca, al municipi de Ciutadella. El far es troba en una zona molt àrida, i el camí per accedir-hi és molt extret, així que vigileu amb els cotxes que us puguin venir de cara. La zona està totalment despoblada, que juntament amb el que us dèiem de l'hostilitat del terreny fan que el conjunt sigui molt peculiar. Potser la seva construcció no és tan impressionant com les que vam veure dissabte, però si voleu fer una ruta de fars menorquins no us podeu oblidar d’aquesta edificació.

image

Dades tècniques
Latitud N: 40º 3,015′;
Longitud E: 003º 49,418′
Abast nominal: 16 mn.
Altura sobre nivell del mar: 42 m.
Aparença lluminosa: Grup de 3 + 1 llampades cada 20 segons.
Aparença diürna: Torre de maçoneria i cases, 19 metres. 

image

Com veieu, van ser un total de quatre fars els que vam veure en aquest viatge, qui sap, potser algun dia tornem i acabem de veure la resta de fars de Menorca.