divendres, 10 d’agost de 2012

El Quadern a la Garrotxa: Pobles de la Zona

Tal i com us hem anat explicant en aquest recull d'entrades de "El Quadern a la Garrotxa", toca parlar de tots els municipis que vam visitar durant la nostra escapada.

A la segona entrada ja us vam apuntar quins van ser, i aquí us en detallarem una mica alguns aspectes:

ELS HOSTALETS D'EN BAS:

Els Hostalets, poble pertanyent al municipi de la Vall d'En Bas, des dels seus inicis al S. XVIII, ha experimentat un creixement moderat i sostingut, amb trets urbanístics remarcables, que conserven la rusticitat original i autòctona d'aquest indret. Una de les imatges més belles i conegudes del poble, en què pintors i fotògrafs l'han immortalitzat al llarg de la història, és el carrer Teixeda. Destaca per les cases amb les corresponents eres al davant, ben restaurades i arrenglerades l'una al costat de l'altra.

Sorprèn, en temps de floració de les plantes, l’univers de colors que es pot divisar en el carrer Teixeda. Nosaltres al anar al juliol, les balconades encara no presentaven el seu millor aspecte, però si que es podia intuir que aquell indret era sens dubte un lloc per deixar-s’hi caure. Una altre imatge que realment impacta d’Els Hostalets, es al seu darrera, unes muntanyes que fan del seu fons, una bella imatge per recordar.

image

SANT ESTEVE D'EN BAS:

Sant Esteve, actual capital administrativa de la Vall d'en Bas, s'alça sobre un petit turó que domina una àmplia plana de camps de conreu. Ja al segle XII, una aglomeració de cases es concentraven als voltants de l'església parroquial, al punt més alt del poble. Carrers, passos porxats i carrerons esglaonats s'han anat allargant fins al pla, donant lloc a noves urbanitzacions i a un dinàmic sector industrial. 

Potser Sant Esteve no posseeix l’encant d’Els Hostalets, però si val molt la pena pujar-hi fins al seu nucli antic, on una església iniciada amb l’estil romànic presideix la plaça principal del poble. Una vegada us trobeu a dalt del turó, podeu visualitzar gran part de la Vall d’En Bas, que es mostra ben verda enmig de grans muntanyes.

image

LES PRESES:

Les Preses destaca pels seus atractius paisatgístics. Són visitables la Reserva Natural del Volcà Racó, la Fageda del Corb i el Parc de Pedra Tosca. La plana i la muntanya s'hi alternen d'una manera harmoniosa, amb conreus i boscatges. Les ermites de Sant Martí del Corb i la de Sant Miquel del Corb (romàniques) en fan palesa l'antiguitat. L'espectacle volcànic de la comarca de la Garrotxa és present al municipi en diversos aspectes, el més espectacular dels quals és l'Àrea Recreativa de Xenacs, mirador natural del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Nosaltres vam intentar accedir al mirador de Xenacs, però degut a que el temps no era massa bo, va començar a plovisquejar una mica, i que la nit començava a caure, vam decidir no arribar-hi fins a dalt de tot. S’ha de dir que tot i que la carretera d’accés al mirador està ben conservada, és molt estreta, així que heu de tenir cura si decidiu pujar-hi fins a dalt.

image

SANTA PAU:

La vall de Santa Pau començà a adquirir protagonisme a la baixa edat mitjana arran de l’establiment, en un dels turons que davallen de la serra de Finestres, d’una de les famílies baronials més puixants de les terres gironines. A redós de la seva residència s’articulà un nucli urbà que cohesionà el poblament. A més d’una fesomia típicament  medieval (amb muralles, carrers irregulars i raconades evocadores), traçada a la primera meitat del segle XIV, Santa Pau té edificis d’un valor arquitectònic notable, tot i que les principals virtuts del recinte són l’austeritat dominant i el caràcter pràctic i funcional que revelen les pedres. La vila de Santa Pau va ser declarada Conjunt Historicoartístic el 1971.

La primera visió que tens en arribar a Santa Pau, es la de que et trobes davant d’un poble amb una història important. Una vegada has accedit dins les muralles i passejat pels seus carrers, pots contrastar que et trobes en un lloc molt peculiar, ple d’encant. Nosaltres vam decidir seure en una de les cafeteries de la plaça principal, on l’església s’alça de forma imponent, i gaudir d’una estona de relax. Les vistes que s’obtenen de la perifèria acaben de fer de la visita de Santa Pau, una parada indispensable al visitar la comarca. Dins el municipi de Santa Pau, també es troben les parts més importants del parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa, com són els volcans de Santa Margarida, Croscat i la fageda d’en Jordà, llocs que vam visitar en la nostra ruta.

image

SANT PRIVAT D'EN BAS:

El nucli més primitiu de Sant Privat, el tercer poble de la Vall d'en Bas que vam visitar, s'assenta en un fons muntanyós de gran bellesa natural. Presideix l'horitzó un altiu penya-segat on es recullen les aigües de boscos i cingleres, donant lloc a un espectacular salt d'aigua, conegut com el Salt del Sallent. L'església i un reduït grup de cases encerclen estratègicament la plaça, que queda tancada i a la qual s'hi accedeix per un pòrtic amb volta, per sota d'una de les cases.

El fet d’accedir al centre de Sant Privat per sota d’una de les cases li dóna un cert encant, tot i que una vegada has entrat a la plaça i admirat l’església, poc més pots fer-hi allí. Nosaltres vam fer un petit passeig pels carrers, més aviat hauríem de dir carrer, i tornat al pàrquing que es troba fora del grup de cases.

image

RIUDAURA:

Riudaura està situat en el límit amb la comarca del Ripollès, tancat de muntanyes i boscos, és molt visitat per excursionistes, donat que té moltes rutes per a practicar el senderisme. Poble amb un gran tipisme per les seves cases i els seus carrers de pedra. La història documentada de Riudaura comença amb la fundació del priorat benedictí de Santa Maria al segle IX. De l'antic monestir romànic avui en dia només en resta una torre circular.

Ja que estàvem allotjats a la perifèria del nucli de Riudaura, vam decidir en una d’aquestes anades i tornades al poble, aturar-nos uns minuts per veure com era el poble. La visita va ser d’això, d’uns minuts, perquè la veritat hi ha molt poques coses a veure en aquest municipi. Una església, que curiosament no es troba en el centre del casc antic, es podria dir que és el més remarcable de l’indret. Els carrers empedrats de tota la vida, estan acompanyats per noves urbanitzacions de xalets que li acaben de donar una mica de vida al lloc. Pel que vam veure, rectifiqueu-nos si ens equivoquem, Riudaura ha crescut en l’actualitat com a lloc de segones residències per la gent de la comarca. Com veieu, no el destacaríem massa dins d’aquesta ruta de pobles de la Garrotxa.

image

SANT JOAN LES FONTS:

Sant Joan les Fonts està format pels nuclis de Begudà, la Canya i el poble que li dóna nom. Sant Joan les Fonts mostra un passat que es reflexa en grans exemples de patrimoni natural, cultural i arquitectònic emmarcats dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de l’Espai d’Interès Natural de l’Alta Garrotxa. El nucli antic de Sant Joan les Fonts amaga un passat medieval que es reflecteix en els seus edificis i en el pont que creua el riu Fluvià al seu pas per la vila.

Sant Joan Les Fonts era un dels llocs que teníem marcat des d’un inici que volíem visitar. Només arribar-hi vam anar cap a l’antic monestir benedictí. Un edifici en estil romànic de tres naus, on predomina de forma molt clara el color vermellós de la seva pedra. El campanar, així com la sagristia, daten del segle XVIII. Un altre punt d’interès del poble, i que va ser el segon en visitar, va ser el pont medieval, construït amb pedra volcànica, i que travessa el riu Fluvià i que uneix el nucli de la vila amb l'actual església i amb el barri de Castanyer. L’església enganya, ja que la seva construcció es relativament molt recent, tot i que sembla que presideixi el turó des de fa molts segles.

image

CASTELLFOLLIT DE LA ROCA:

El petit terme municipal de Castellfollit de la Roca està limitat per la confluència dels rius Fluvià i Toronell, enmig dels quals s'aixeca l'espectacular cinglera basàltica. El perfil de l'església i les cases penjant damunt de la cinglera basàltica, a tocar el precipici, s'ha convertit en una de les imatges més fotografiades i pintades de Catalunya; però és també un magnífic mirador natural des del qual es poden observar les valls dels dos rius. L'espadat de basalt on s'assenta el poble té més de 50 m d'alçària i gairebé un quilòmetre de longitud, i és la conseqüència directa de l'acció erosiva dels rius Fluvià i Toronell sobre les restes dels corrents de lava procedents de les erupcions volcàniques que van tenir lloc fa milers d'anys.

Nosaltres vam voler fer les dues fotografies típiques del lloc, és a dir, una des del mateix poble, al mirador que es troba a l’església de Castellfollit, ben just al final de la cinglera, i una segona fotografia, a la part baixa del municipi, on es pot veure la cinglera basàltica en tota la seva plenitud. Un lloc magnífic, que no pot faltar en qualsevol ruta que es faci per la Garrotxa. 

image

BESALÚ:

Besalú és un dels conjunts medievals més importants i ben conservats de Catalunya. La seva situació geogràfica va afavorir que s'hi instal.lés poblament humà ja en temps reculats i que hagi estat un lloc de trobada de diverses cultures, que han enriquit el patrimoni monumental de la Vila. Mentre passegeu pels carrers i places, que mantenen un fort sabor medieval podreu conèixer i visitar els diferents elements patrimnials que la fan tan singular. El 1966, Besalú fou declarat "Conjunt Històric-Artístic Nacional" pel seu gran valor arquitectònic.

Besalú va ser el darrer poble que vam visitar, i tot i que tots dos ja havíem estat amb anterioritat, no podia faltar en la nostra agenda de llocs a visitar. Besalú té l’encant dels pobles medievals, com si el temps s’hagués aturat en els seus carrers i no haguessin passat els segles per la vila. Un pont espectacular, segurament una de les joies arquitectòniques de Catalunya, donen el pas a un entramat de carrers empedrats que conformen el nucli antic. Com a curiositat, al costat de l’església de Sant Pere, han obert un museu de miniatures i microminiatures que vam voler visitar, la de coses que la gent port arribar a esculpir dins l'ull una agulla de cosir.

image

Fins aquí arriba la descripció dels pobles que vam voler visitar, i que juntament amb el parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa, es tot el que vam gaudir en aquest viatge.

Esperem que us hagi agradat, i que tingueu ganes de fer com nosaltres, i anar a una de les zones més maques de Catalunya.