dilluns, 19 de novembre de 2012

El Quadern al Sud de França: El tercer dia, viatjant amb el Tren Groc

Després de llevar-nos a Llívia i d’esmorzar molt bé, tot s’ha de dir, vam tornar cap a terres franceses. El pla del dia era clar, anar fins a Montlluís, agafar el Tren Groc (Le Train Jaune) i desplaçar-nos fins a Vilafranca de Conflent, per després tornar i visitar una mica la Cerdanya Francesa.

El tren sortia a les 9:30 del matí, però ens van recomanar que estiguéssim allí al menys tres quarts d’hora abans per si les places s’exhaurien. No vam tenir problemes per les places, i després de comprar dos bitllets d’anada i tornada a Vilafranca (20 euros per persona) ens vam pujar al tren per recórrer els pocs més de 40 quilometres que separen les dues localitats per entre mig dels Pirineus.

image

Aquest tren està enfocat pel turisme, ja que el trajecte el fa a una velocitat molt lenta per poder gaudir del paisatge, i triga un total de 2 hores, recorregut que en cotxe esta al voltant dels 40 minuts. L’experiència és molt enriquidora i sens dubte és una de les coses que més il·lusió ens feia al planificar el viatge al sud de França.

image

Una vegada arribats a Vilafranca de Conflent, vam visitar la ciutat vella situada dins de les muralles. Una fortificació del segle XVII-XVIII que es troba en perfecte estat. Vam realitzar una visita per l’interior i fins i tot ens va donar temps de recórrer bona part de la muralla perimetral.

image

A primera hora de la tarda vam agafar el tren de tornada cap a Montlluís, lloc que vam aprofitar per menjar un entrepà que portàvem a la motxilla.

Montlluís, al igual que Vilafranca, es un petit poble situat dins d’unes muralles, però no té l’espectacularitat de l’anterior. Un passeig curt pels carrers interiors posaven fi a la visita.

image

Com encara ens quedava llum de dia, vam voler apropar-nos fins al forn solar d’Odeillo (Font-Romeu). Aquest forn, el més gran d’Europa està situat en mig d’una vall espectacular i només la seva presència ens indica que estem davant una meravella tecnològica.

Una gran quantitat de plaques situades en un petit turó, reflecteixen els raigs solars fins una façana plena de miralls, col·locats de forma còncava, que tornen a reflexa la llum unificant-la en un sol punt, lloc on es troba el forn, obtenint en aquest indret temperatures superiors a 3000ºC.

image

Vam visitar el museu situat a l’interior de l’edifici, i fins i tot vam poder veure una petita exhibició de com funciona aquest forn solar, gràcies a una petita maqueta que es troba en el recinte del forn.

Ja començava a fer-se una mica tard, així que vam decidir tornar a l’hotel i descansar una mica abans d’anar a sopar.

En aquesta ocasió vam decidir sopar a una localitat veïna de Llívia, Sallagossa, un petit poble on a part d’una església i quatre carrers, poc més podem trobar.

image

Una pizzeria de l’indret ens va ajudar a omplir l’estomac i recuperar forces abans d’anar a dormir.