dijous, 19 de juliol del 2012

Calafell, Castell i Ciutadella ibèrica

Si us apropeu al nord de la Costa Daurada us trobareu amb la localitat de Calafell, un petit municipi litoral situat al sud del Baix Penedès. Aquest poble d’aproximadament 25000 habitants té una de les històries més antigues de tot el voltant.

Els ancestres més remots fins ara descoberts a Calafell tenen 22.000 anys d'antiguitat. Al municipi s'hi poden trobar alguns vestigis neolítics, però el monument antic més important és la Ciutadella de les Toixoneres ibèrica, una fortalesa del segle VI aC, que ha estat reconstruïda i que és un indret per conèixer i experimentar la civilització dels ibers.

I si a més li afegim, que a l’època de l’Edat Mitjana es va aixecar damunt el turó que governa la ciutat un Castell (documentat per primer cop al segle XI) fan que la visita a Calafell sigui un retorn al passat.

Nosaltres ens vam dirigir allí per poder veure aquests dos petits trocets de la nostra història: El Castell medieval i la Ciutadella ibèrica.

El Castell de la Santa Creu (ubicació)

image

Castell documentat des del 1037. Durant el segle XIV va pertànyer a la família Castellbisbal, senyors també de Cubelles, i posteriorment a la família Palou. El 1642 la residència senyorial i una part de les muralles foren enderrocades per ordre del marquès de Los Vélez i des d'aleshores es va fer servir de cementiri. El 1982 es va dur a terme l'excavació arqueològica. Resta dempeus una bona part de les muralles medievals així com sitges, cisternes i els forats on es clavaven les bigues de les construccions desaparegudes. Al costat de l'església romànica hi ha un recinte del segle XVIII cobert a quatre vessants, el comunidor, des d'on el mossèn foragitava els mals esperits.

La veritat és que és un plaer poder caminar per damunt d’aquesta construcció, veure el que s’ha pogut conservar, però sobretot per gaudir de les meravelloses vistes de bona part de la Costa Daurada.

image

L’explicació inicial d’una guia amb l’ajuda d’una maqueta, se’ns dubte fa entendre molt millor el que es veu dins el Castell.

Ciutadella ibèrica (ubicació)

image

Va ser fundada en un moment incert del segle VI aC i es va mantenir activa fins els inicis del segle II aC. quan va ser destruïda probablement pels exèrcits romans. Era un petit assentament fortificat dalt d'un turó, les restes del qual encara permeten veure la seva estructura. Es pot veure la fonamentació de la casa del cabdill i de moltes altres vivendes i recintes annexos. També es conserven restes dels paviments. Es poden veure algunes cases reconstruïdes, amb murs de tàpia i cobertes amb embigat de fusta, canyes i palla.

image

Sinó fos segurament per la reconstrucció se’ns faria molt difícil d’imaginar-nos el poblat i com vivien els nostres avantpassats. Al igual que en el Castell de la Santa Creu, un guia ens informarà prèviament a l’entrada del recinte emmurallat, i si fins i tot voleu, podreu jugar amb l’alfabet iber que es troba just a l’entrada de la Ciutadella.

Aquests dos enclavaments, Castell i Ciutadella, junt amb el Museu Casa Barral, formen el conjunt patrimonial de Calafell. Pots adquirir una entrada conjunta per poder veure els tres recintes per 7 euros. Nosaltres el vam comprar, així que tenim fins a finals d’any per tornar a Calafell i visitar la Casa Museu, i com no, explicar-vos-ho aquí.