dilluns, 14 de gener del 2013

El Quadern al Pallars i les seves valls

Avui us volem començar a explicar un dels viatges que teníem pendent de fer-ho del 2012. En concret va ser una escapada que vam realitzar a la part nord de Catalunya, concretament al Pallars Sobirà. Aquesta escapada ens va servir per visitar les valls que composen bona part d’aquesta comarca, com son la Vall d’Àneu, la de Cardós i la Vall Ferrera.
Però com en totes aquestes escapades, volem començar abans d’entrar en matèria amb un petit mapa on podeu visualitzar de forma ràpida el que vam visitar en aquelles contrades.
image

Inici del viatge, camí fins a Àreu

La nostra escapada al Pallars va començar en divendres, on vam pujar fins Àreu, lloc on teníem reservades dues nits. Àreu es un petit poble situat a la part més nord de la Vall Ferrera. Es podria dir que en Àreu s’acaba la carretera, ja que a partir d’allí per anar a qualsevol lloc no tens més remei que baixar un altre cop.
El viatge va començar fent parada a Guissona per dinar, per seguir fins a Sort, capital del Pallars Sobirà, ben entrada la tarda.
image
Hi vam parar tot i no tenir previst fer-ho. Al passar per la carretera vam veure que a la Bruixa d’Or no havia cua per comprar loteria, així que vam provar amb la sort. La següent parada va ser Llavorsí, poble típic de muntanya, previ a arribar a Àreu.
image
Havíem trobat una bona oferta a través de Groupon, Hotel Vall Ferrera, just a l’entrada del poble. Àreu és una petita localitat pirinenca que ens semblava un bonic lloc per fugir de l’aglomeració de les ciutats i suficientment a prop del Parc Natural d’Aigüestortes, lloc que teníem ganes de visitar des de feia força temps.

L’hotel tot i no tenir grans luxes, és del tot correcte, així que després de sopar una mica, vam anar a dormir per descansar. L’endemà ens esperava el Parc Natural d‘Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, lloc que teníem previst passar el dissabte.

Parc Natural d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Ens vam aixecar ben aviat, volíem arribar a Espot (Vall d’Àneu) de bon matí per aprofitar el dia al Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Des d’Espot pots llogar un taxi 4x4 que et porta just davant de l’Estany de Sant Maurici. Des d’allí pots fer varies rutes caminant. Nosaltres vam triar la que puja fins l’estany de la Ratera.

Durant la ruta i just abans d’arribar a l’estany, pots gaudir d’un salt espectacular d’aigua, així com unes vistes des d’on es pot gaudir des de l’alçada, el magnífic estany de Sant Maurici.
image
Aquesta vista encara es pot millor arribant fins el mirador, a pocs metres de l’estany de la Ratera. Vam continuar caminant fins donar tota a la volta a Sant Maurici, recorregut que a un bon ritme es pot fer en poc més de 3 hores.
image
Ens havíem guanyat el dinar, així que vam buscar una ombra al costat de l’estany i ens vam posar a menjar l’entrepà que ens havíem portàvem. Una vegada dinats vam agafar el taxi de tornada a Espot, lloc que vam fer el cafè de mitja tarda.
Com encara ens quedaven un parell d’hores de sol, vam decidir continuar visitant la Vall d’Àneu, València i Esterri d’Aneu, per acabar el dia a Alins, poble on vam sopar un menú de 3 plats per 14 euros per persona.

Vall de Cardós i Salàs de Pallars

El diumenge ens el vam agafar amb calma, la nostra intenció al pujar fins el Pallars Sobirà era visitar Aigüestortes, i això ho havíem fet el dia anterior, així que ens vam agafar el dia amb tranquil·litat. Com ja havíem visitat la Vall Ferrera (divendres) i la Vall d’Àneu (dissabte) només ens quedava per un cop d’ull a la Vall de Cardós. Vam baixar d’Àreu, i ens vam adreçar fins Ribera de Cardós.
image
Ribera de Cardós la vam visitar de forma ràpida, per acabar el dia a Salàs de Pallars, lloc que vam visitar el Museu de les Botigues.
image
Aquest Museu és peculiar, consisteix en petits locals ambientats amb oficis de fa un grapat d’anys, així que podeu veure una farmàcia, perruqueria, estanc i economato com eren fa més d’unes quantes dècades.
image
La visita és comentada per un guia fent que la visita de prop de des hores sigui molt recomanable. Si us interessa fer aquesta visita, cosa que us recomanem molt, mireu a internet els horaris i dies en que ho fan, ja que per desgracia la possibilitat de fer la visita no és massa freqüent.
image
I fins aquí la nostra experiència pels Pallars i les seves Valls, un dels llocs més macos que podeu visitar a Catalunya.