dimecres, 2 de maig del 2012

Itinerari modernista per Sant Joan Despí

Si parlem de Sant Joan Despí segurament tothom pensarà en la Televisió de Catalunya o fins i tot en els darrers anys en la nova ciutat esportiva del FC Barcelona, però Sant Joan també la podríem destacar, a part de ser la localitat de l’Ana, per posseir una ruta modernista al voltant d’una de les figures més representatives del modernisme català, Josep Maria Jujol i Gibert, que curiosament és un fills il·lustres de la ciutat de Tarragona, ciutat natal d’en Francesc, es a dir del qui us escriu. Més informació de Josep Maria Jujol i Gibert (Tarragona, 16 de setembre del 1879 - Barcelona, 1 de maig del 1949) a la Wikipedia.
El darrer diumenge de cada mes el Centre Jujol organitza una ruta pels edificis modernistes més significatius de Sant Joan Despí. Durant dues hores el guia et va fent voltar pel poble i definint la personalitat de l’arquitecte Jujol mitjançant les seves construccions que són explicades mentre dura la visita pels carrers. Però no tot es veure l’arquitectura exterior, sinó també, durant aquesta ruta es visiten per dintre dues de les obres més significatives de Josep Maria Jujol, Can Negre i la Torre de la Creu.

Torre de la Creu (1913)
Aquesta és la primera casa que Jujol construeix al poble de Sant Joan Despí. Josefa Romeu, la promotora, li dóna absoluta llibertat. El resultat són dues cases simètriques projectades a partir de la intersecció de cinc cilindres que juguen amb les proporcions i alçades com si es tractés d'una escultura amb múltiples òptiques diferents.

image
image


Can Negre (1915-1930)
Pere Negre encarrega la transformació de l'antiga masia. Jujol afegeix les golfes i crea una nova façana. La inscripció de lloança, l'esgrafiat com a metàfora d'un mantell i, fins i tot, el balcó convertit en una carrossa suspesa en l'aire, formen part d'un homenatge a la Mare de Déu. L'interior destaca per la seva plasticitat, l'escala i la capella.

imageimage

L’itinerari, que com he dit abans es realitza el darrer diumenge de cada mes, té un preu de 5 euros per persona. Jo al menys us ho recomano molt.