dijous, 21 de juny del 2012

Tarraco Viva 2012


image

Del 17 al 27 de maig de 2012 va tenir lloc la XIV edició d’aquest festival romà a Tarragona.
Són deu dies on les recreacions ens ajuden a comprendre més la història.
Tenen lloc activitats de temàtica diversa, com per exemple les relacionades amb: l’art de manar; el plaer, les arts i la diversió; el més enllà; viure al dia...
Nosaltres vam consultar tot el programa, i vam escollir 4 activitats principals que us descriurem en aquesta entrada i les tres posteriors.
Sapigueu que podeu consultar tota la informació relacionada a la web.
Algunes de les activitats són de pagament (us ho indicarà el programa oficial del festival), normalment, 2, 3 i 5 €. Cada any les entrades s’exhaureixen ràpidament, així que per a posteriors edicions, estigueu al cas per no quedar-vos fora i gaudir-les.
Aquest any, les entrades es van vendre a través de tarracoticket.cat.
Si per les dates assenyalades visiteu la pàgina, potser que us trobeu amb un parell d’informacions més:
D’una banda, hi ha un acord amb renfe, pel qual, durant els dies del festival, els bitllets d’anada i anada i tornada amb sortida o destinació Tarragona, tenen un 30% de descompte. L’únic que heu de fer és estar atents a la pàgina del festival i imprimir el document, que haureu de lliurar a la guixeta un cop compreu el bitllet de tren.
Val la pena!
Una altre cosa que succeeix de manera paral·lela a la ciutat durant aquests dies és “Tarraco a taula”, una iniciativa de diversos restaurants de la ciutat que reprodueixen menús amb dinars típics de l’època romana per preus de 20 o 30€.
Comencem amb la nostra experiència.
Les quatre activitats escollides van ser les següents:
  • Senatus. El Senat romà.
  • Legionaris i el Món dels gladiadors.
  • Svaviter olens? Aromes i gustos culinaris al món romà.
 Esperem que us agradi, i si no l’heu visitat mai, que us animeu per a la propera edició.
Ave! Sigueu benvinguts.

Senatus. El Senat romà

Com us hem comentat a la presentació, la primera activitat a la que vam assistir va ser la recreació del Senat romà.
El Senat de Roma neix com un òrgan consultiu a l’època monàrquica, esdevenint en època republicana la institució per excel·lència del govern de la ciutat i del seu vast imperi. No posseïa poder executiu, però era qui realment governava la república.
La representació va tenir lloc a l’auditori de l’Antiga Audiència el 19 de maig a les set de la tarda, amb una durada d’uns 50 minuts i un preu de 5€.
image
Aquesta representació, en mode de narració, ens intenta explicar un dels moments àlgids del Senat romà en l’època republicana. Va tenir lloc el primer assassinat entre senadors, que desembocà en múltiples guerres civils, fins la conversió de república en imperi, de la mà del primer emperador romà, August.
L’acte té lloc de la mà d’un narrador, recolzat per representacions puntuals que escenifiquen el seu discurs.
La veritat és que anàvem amb la idea de viure i veure la representació directa de la mà dels propis “actors”, i ens va sorprendre el fet que tant el fil conductor com l’atenció estiguessin centrats en el narrador i la resta de personatges fossin mera figuració.
Tenint en compte el nombrós aforament de la sala, ens va semblar un xic excessiu el preu de l’entrada, ja que els “actors” no deixen de ser voluntaris (i encara més comparat amb les altres activitats que us comentarem a continuació).
Per les edicions vinents, prioritzarem altres activitats.

Legionaris i el Món dels gladiadors

Després d'explicar-vos l'activitat del senat, ens centrarem en explicar-vos la majoria d'activitats que vam dur a terme amb motiu de la Tarraco Viva 2012 i que vam voler realitzar el mateix dia.
La jornada va començar al Camp de Mart, on es pot trobar la major part d'activitats a l'aire lliure del festival: paradetes informatives dels principals punts d’interès romans a la Península,  recreacions de diferents escenes de la vida quotidiana, tallers diversos i representacions de l'exèrcit romà.
image
Nosaltres, després de fer-hi un tomb, ens vam quedar a veure dues de les representacions:
LEGIO. LES LEGIONS ROMANES ALTIMPERIALS. Recreació de l’exèrcit romà altimperial:
La progressiva professionalització dels legionaris i la seva dependència directa envers els seus generals, van crear una societat fortament militaritzada. Això va provocar una millor tàctica, estratègia que va portar a la romanització d’amplis territoris molt allunyats de la ciutat de Roma, com pot ser Hispania.
Aquí es podia veure que l’exèrcit es trobava en el seu màxim esplendor, ja que els legionaris duien un equipament molt sofisticat per l’època.
image
LEGIONS BAIXIMPERIALS. Tàctiques militars romanes al Baix Imperi:Degut a la crisi del segle III dC i de les reformes dels emperadors posteriors, ja al segle IV l’exèrcit tardoromà sembla, a primera vista, radicalment diferent de l’exèrcit romà altimperial que tots tenim present com a exèrcit romà per excel·lència.
Durant aquesta representació se’ns proposa descobrir el com i el per què de tots aquests canvis a partir de l’explicació de la indumentària, equipament i armament dels legionaris.
En ambdues representacions es pot veure com cada legionari tenia una funció dins el conjunt de l’exèrcit.
Tots aquests aspectes, i d’altres, són comentats per un narrador mentre dura l’escenificació, on també podreu ser espectadors de diferents moviments d’atac, defensa i entrenament.
Com a anècdota us direm que, donat que a en Francesc li agrada la fotografia i està estretament involucrat en les xarxes socials i diverses activitats, va participar en el concurs “Mirades de Tarragona”, sobre la Tarraco Viva, penjant una fotografia a través d’Instagram, que volem compartir també amb vosaltres.
image
Ei! Poca broma que va guanyar el tercer premi i va ser publicada al Diari de Tarragona eh! ;)
Un cop arribada l’hora de dinar, aprofitant que estàvem envoltats de romans, vam anar a dinar a un Italià aprofitant un val de descompte, però això.... ja us ho explicarem un altre dia ;P
Teníem la tarda planejada amb entrades adquirides per tarracoticket.
La primera activitat que vam anar a veure també tenia a veure amb el món dels gladiadors. Es tracta de la MUNERA GLADIATORA, les lluites de gladiadors a la Roma antiga.
En aquesta activitat us desmitificaran els món dels gladiadors tal i com el veiem a les pel·lícules. No es tractava d’una cruel lluita sanguinolenta on sempre s’arribava a la mort, sinó d’una lluita d’honor on el gladiador havia de demostrar la seva valentia davant el públic, a través d’una lluita justa i honorable.
image
La veritat és que aquesta activitat és dinàmica i entretinguda, donat que les lluites són reals. Evidentment les armes no són de ferro forjat, però els cops sí que són reals.
image
El narrador fa que el públic participi de l’actuació, de la mateixa manera que en aquella època els espectadors havien de prendre decisions sobre la marxa de la lluita i la sort dels gladiadors.
A diferència de les activitats al Camp de Mart, que són gratuïtes, aquesta activitat té lloc a  l’amfiteatre, tot comprant una entrada de 3€, que sol exhaurir-se ràpidament, perquè és de les coses més atractives del festival.
Un cop acabada aquesta activitat, vam concloure el dia amb un esdeveniment més tranquil sobre les olors i els sabors.

"Svaviter olens" Aromes i gustos culinaris al món romà

image
Per posar una mica de pau al dia de lluites romanes, havíem adquirit entrades per l’activitat que posa títol a aquesta entrada.
Per la descripció de l’activitat, no sabíem què ens esperava, però ens va fer gràcia provar alguna cosa diferent dins el festival, que no fos estrictament una representació.
L’Svaviter olens ens endinsa en la cuina romana. Una cuina de delicioses amalgames de colors, textures, sabors i olors. Aquesta activitat pretén oferir una immersió activa dins les aromes i els gustos romans mitjançant un joc d’identificació, l’elaboració d’una recepta i una petita degustació.
Tot això no ho sabíem quan vam comprar les entrades, però va ser així i ara us explicarem l’experiència.
L’activitat va tenir lloc a la Casa Canals, amb una durada d’una hora i un preu de 5€.
Només arribar ens va rebre personal especialitzat, i ens van explicar tot el seguit d’ofrenes als Déus, típiques de l’època per tal d’obtenir protecció i benedicció.
Entre les quals rentar-nos les mans amb aigua de roses.
Abans de prendre lloc, ens van lliurar un plat, un gotet, una estovalla i una cinta que faríem servir més tard. Segons el sexe de cada participant, et donaven el plat amb el nom d’un romà o una romana.
En Francesc va passar a ser Piramus Macedonicus, i l’Ana es convertí en Iulia Primula.
La primera part va consistir en una explicació teòrica sobre els olors i sabors de l’antiga Roma.
Un cop introduïts dins la cuina romana, ens van fer embenar els ulls amb la cinta que ens van facilitar a l’inici.
El personal anava passant un per un i ens feia olorar i tastar diferents productes que hauríem d’identificar amb els sabors explicats a l’inici.
Va haver-hi de tot: des d’una cullerada de sal directa al paladar (per identificar el sabor salat), a umami, passant per una olivada.
Els vam endevinar tots cinc, un per cada sabor.
D’aquí vam passar a la part experimental de l’activitat. Amb un morter de fang de l’època, i sota les indicacions del personal, vam anar molent i barrejant diferents ingredients fins a fer el nostre propi condiment culinari, que ens vam emportar a casa. Si en voleu saber la recepta, no us perdeu l’activitat l’any que ve.
image
Amb aquest condiment barrejat amb un bon oli d’oliva, vam regar unes torradetes que van quedar la mar de bé.
Amb el nostre sobret, vam passar a la darrera part del taller.
image
Tal i com us hem comentat durant el festival, a la ciutat de Tarragona té lloc el Tarraco a Taula. Nosaltres havíem estat mirant els diversos menús, i ja ens havíem decidit per un, però malauradament no hi vam poder anar. El proper any serà.
Tot i així, ens va compensar aquesta darrera part del taller on vam poder tastar alguns exemples de cuina romana.
Ens van explicar que un bon menú s’inicia amb ous i acaba amb poma, i així va ser.
Ens van preparar una taula amb petits tastets: torradetes amb ous de guatlla com mana la tradició, torradetes mb olivada negra i altres amb olives verdes, torradetes amb una crema amb base d’all i torradetes regades amb oli d'oliva condimentat (com us dèiem abans). Tot això regat amb quatre tipus de begudes, dues alcohòliques i dues que no. Per postres ens havien preparat un platet basat en poma i una reducció de most que recordava el mel i mató d’avui dia.
image
Tot i que a priori els 5€ per l’activitat podria semblar car, el fet de realitzar-lo de set a vuit de la tarda i sortir mig sopats, havent tastat la cuina romana, van fer que sortíssim molt contents de l’activitat. Així que si hem d’escollir-ne una de totes les gaudides i explicades durant aquesta entrada, seria aquesta la que us recomanaríem.
Bon profit i fins l’any que ve! Esperem que us hi animeu!