dimecres, 1 d’agost del 2012

Vigilia munus, la nit abans de la lluita dels gladiadors

“Demà és festa! Se celebren els jocs en honor a Júpiter Òptim Màxim. A trenc d'alba començaran les activitats que ompliran l'amfiteatre de Tàrraco de gent diversa. Tres personatges ens mostraran els espais i el tràfec que es vivia la vigília de l'espectacle”.
Sota aquesta introducció es celebra fins a setembre a l’amfiteatre de Tàrraco, una representació de més d’una hora de durada, del que succeïa en aquell indret la nit abans a que els gladiadors sortissin a la sorra per defensar amb espasa en mà les seves vides, ara fa quasi dos mil anys. Tarragona Turisme feia promoció de tal espectacle i regalava entrades a tots aquells que compartissin la informació per twitter i/o facebook.
image
Vet aquí que el nostre twitter va fer una repiulada, i va ser escollida com una de les guanyadores d’una entrada doble de l’esdeveniment. Així que puntuals a la cita, a les 9 de la nit, vam adreçar-nos al lloc per gaudir d’una nit màgica.
La representació que comença a la porta del recinte es estructurada en tres parts, o el que es el mateix, per tres narradors que ens expliquen el que succeïa abans dels jocs.
Una primera part, a l’entrada, on ens expliquen, entre moltes altres coses, com es convocaven es jocs als ciutadans i qui era el que posava els diners perquè es duguessin a terme.

image
Una segona part, a la zona alta de les graderies, on un nou personatge ens comentava els oficis (endevinadors del futur, apostes, dones de mala vida, ...) que s’aglutinaven allí com una part important dels espectacles. Com es diria en temps moderns i al futbol, “l’entorn del camp”.

image
I la tercera part i darrera, a la sorra de l’amfiteatre on s’explica les darreres hores dels lluitadors. Un espectacle molt ben muntat, i que et transporta a l’era romana.
image
No deixeu passar la oportunitat, ja que les representacions s’acaben al setembre, i només es realitzen al divendres i dissabtes. Podeu adquirir les entrades mitjançant TarracoTicket.
Que eixerits hem sortit!
image
Fotografia de Manel R Granell a l'album de Tarragona Turisme