dimarts, 25 de desembre del 2012

Galetes de Nadal

Bon Nadal a tots i totes!!

En un dia tan assenyalat com és la data d'avui, volem compartir amb vosaltres una recepta molt dolça i divertida: galetes!!

És una recepta fàcil i divertida que d'altre banda us demanarà temps. Per fer amb nens i grans i compartir una bona estona a la cuina, jugar i elaborar. I el més important, acabar fent un bon berenar!!

Per a fer les galetes necessitareu:

INGREDIENTS:

- 250 g de farina.
- 140 g de mantega.
- 100 g de sucre.
- 1 ou.

PAS A PAS:

1. Disposeu la farina en forma de volcà sobre una superfície neta en la que treballareu (per exemple el marbre de la cuina. També podeu fer-ho en un bol).

2. Al centre poseu els ous, el sucre, la mantega i barrejeu amb les mans.

image

* Jo vaig fer la recepta triplicant es quantitats per tal de fer més galetes. Prefereixo batre els ous i afegir el sucre a poc a poc fins a fer una massa cremosa. Posteriorment afegeixo la mantega.

** Si afegiu la mantega pomada (a temperatura ambient) potser us costa una mica més repartir-la i aconseguir una barreja homogènia (us empastifareu una mica les mans).
Jo, aquest cop vaig voler desfer una mica la mantega per continuar fent la barreja amb la forquilla i poder anar incorporant la farina del volcà. Però si ho feu així, heu de tenir en compte que, donat que la mantega és menys sòlida i ha agafat una mica de temperatura, la massa us quedarà molt enganxosa i serà complicat treballarla amb les mans.

3. Feu una bola amb la massa, emboliqueu-la en plàstic transparent i deixeu-la a la nevera durant uns quinze minuts.

*** En el meu cas, i com que la massa era molt tova, la vaig deixar més de mitja hora a la nevera. Fins i tot la vaig posar uns cinc minutets al congelador per facilitar la solidificació i que cuallés, per poder-la treballar millor!

4. Quan la massa s'hagi refredat i solidificat una mica, amb un color groguenc, enfarineu la taula de treball i, amb l'ajuda d'un rodet, feu una làmina fina, d'aproximadament mig centímetre.

5. Un cop hagueu extés la massa i amb l'ajuda de diferents motllos (que podeu trobar a moltes botigues) aneu tallant per a aconseguir la forma de les galetes al vostre gust.

6. Col·loqueu les galetes crues sobre una safata de forn, a poder ser sobre un paper de cuina apte per al forn, us ajudarà a que es facin bé i no s'enganxin a la safata.

*6. Si voleu podeu pintar les galetes amb ou, per tal que agafin un aspecte daurat i brillant.

7. Fiqueu les safates al forn prèviament escalfat a 180ºC.

8. En quinze minuts tindreu les galetes llestes! 

image

COM FER GALETES AMB ALTRES SABORS:

Si poseu al forn la massa que hem descrit, tindreu les típiques galetes de mantega (val a dir que no saben en excés a mantega).

Podeu innovar i fer els gustos que us vinguin de gust.

Nosaltres us donarem algunes opcions o idees clàssiques:

GALETES DE LLIMONA:

Al pas 4, abans d'extendre la massa amb el rodet, ratlleu pell de llimona i amasseu per tal de tenir una barreja homogènia.

Continueu amb el procediment anterior i, ja teniu les vostres galetes de llimona!

image

GALETES DE CANYELLA:

Al pas 4, afegiu canyella en pols. La quantitat dependrà del vostre gust. Amasseu per obtenir una barreja homogènia i continueu amb la recepta inicial.

GALETES DE XOCOLATA:

Jo sempre havia trocejat xocolata i els havia barrejat amb la massa al pas 4, com en les galetes de canyella i llimona, però aquest cop, ja que em dóna la sensació que així la xocolata es crema una mica i perd sabor, vaig fer les galetes normals i en acabar les vaig sucar en xocolata desfeta.

image

ALTRES OPCIONS:

Fer les galetes de mantega i posar-hi una guinda al damunt.

Un cop fetes espolsar-hi sucre.

Us animo a que ho proveu i ens expliqueu què tal!

Bon Nadal!