diumenge, 21 de juliol del 2013

Santuari de Montferri i Església de Vistabella

Avui us volem comentar una de les nostres escapades més recent, la que ens van portar a visitar dos temples religiosos molt propers entre ells i que tenen un comú derivador, totes dues van ser dissenyades pel mateix arquitecte, Josep Maria Jujol, el qual ja us hem parlat amb anterioritat en aquest bloc en motiu de la ruta modernista per Sant Joan Despí.
La primera que vam visitar va ser el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat ubicat a la localitat de Montferri (Alt Camp), i la segona l’església parroquial del Sagrat Cor de Vistabella (El Tarragonès).
El Santuari de la Mare de Déu de Montserrat, situada a les afores del petit nucli de Montferri i sobre un petit turó, es una construcció dissenyada i començada a edificar al voltant del segle XX per l’arquitecte modernista Jujol però que per falta de diners es va tenir de deixar de construir als pocs anys de començar l’obra.
image
A finals del segle XX, amb l’ajut del municipi i donacions es va poder acabar i inaugurar l’any 1985, quan l’arquitecte ja feia uns quants anys havia mort.
image
La seva visió enmig de camps i boscos plans fan que la seva visió a mesura que ens apropem vagi guanyant molt i molt.
image
Els arcs que sustenten l’estructura, propis del modernisme, fan de l’interior d’aquest petit santuari, un dels més macos que hem vist.
image
El Santuari es pot visitar els diumenges al matí i s’ha d’abonar el preu simbòlic d’un euro per poder veure-la per dins.
image
L’Església parroquial del Sagrat Cor, ubicada al petit poble de Vistabella (pertany al municipi de La Secuita), es troba en una de les places interiors del nucli poblat, es per això que no té la visió tant espectacular com l’anterior que es troba aïllada en un turó.
image
L’església dissenyada i construïda ja en època de Jujol (abans de la guerra civil espanyola), té una construcció més sòbria i no tan espectacular com la de Montferri, però en canvi aquí destaquen els murals realitzats pel propi arquitecte (que per desgràcia i degut a la guerra civil no es troben en molt bon estat ja que es va cremar l’interior), així com unes espectaculars làmpades realitzades amb material reciclat i que només poden sortir del cap d’un creador com va ser Jujol.
image
L’Església Parroquial del Sagrat Cor de Vistabella també es pot visitar els diumenges al matí just abans de la missa dominicana, i si teniu sort l’home encarregat de les claus de l’església us farà cinc cèntims de la història del temple.
image
Si no us adormiu massa, es poden visitar totes dues en un parell d’hores, ja que es troben molt aprop l’una de l’altre, i si ens permeteu la recomanació podeu fer com nosaltres, que al camí de Montferri a Vistabella vam parar al celler cooperatiu de Nulles on podreu trobar un molt bon vi a un preu molt assequible i veure una de les Catedrals del Vi dissenyades per l’arquitecte modernista Cèsar Martinell. En aquest celler fan visites guiades, cosa que tenim apuntat per poder fer un dia d’aquests.