dijous, 22 de març del 2012

Cardona i el seu castell

Una de les escapades de cap de setmana que hem fet darrerament, va ser a la Catalunya Central, més concretament al Bages i el Berguedà. La primera aturada en el camí d'aquest viatge era a Cardona (Bages) i com a bons turistes només arribar a la vila, ens vam dirigir a l’oficina de turisme, on una noia amb una simpatia més que discutible, ens va informar del que podíem fer en el poble.

image

No calia ser massa avispat per saber el que la noia ens acabaria recomanant: 1) una visita a la vall salina, mines de sal que porten prop de dues dècades tancades, però que en els anteriors 2000 anys havien fet de Cardona una vila molt rica, tot i trobar-se en un lloc de continus conflictes, ja que cal recordar que pel terme municipal passa el Riu Cardener, frontera natural amb els musulmans abans de la reconquesta cristina; i 2) realitzar un tomb pel Castell de Cardona, situat a cap damunt d’un turó adjacent al centre de la vila on es pot veure gran part de la Catalunya central. Ja que no disposàvem de massa temps, i que no podríem veure les dues coses, vam optar per apropar-nos a les muntanyes de sal però no entrar en el seu interior i realitzar una visita guiada complerta pel Castell de Cardona.

image

El castell de Cardona és un castell d'estil romànic i gòtic considerat com una de les fortaleses medievals més important de Catalunya. Va ser construït a l'any 886 per Guifré el Pilós. I després de segles de continues reformes i ampliacions, en el segle XV, els seus habitants, els Ducs de Cardona, van ser considerats la nissaga més important de la Corona d'Aragó, tot just darrera de la Casa Reial. Per això se'ls anomenava reis sense corona, gràcies en bona part per la riquesa que s’obtenia de la vall salina. Després de la caiguda de Barcelona el 1714 va ser un dels darrers reductes a lliurar-se a les tropes borbòniques de Felip V, després d'una intensa batalla que va malmetre en bona part les muralles del castell, i que va concloure una setmana després de caure la capital catalana, el 18 de setembre. Actualment el castell acull el parador de turisme Ducs de Cardona.

image

Ens vam apuntar a una visita guiada, on la guia ens va explicar tot això i molt més, i vam poder entrar a l’interior de dues de les parts més significatives de tota la fortalesa, la torre de la Minyona (del segle XI), de 15 metres d'alçada i més de 10 metres de diàmetre i l'església romànica de Sant Vicenç, obra construïda entre el 1029 i el 1040.

image

Després de realitzar la visita al castell (duració d’una hora) i de menjar al centre de Cardona, vam baixar el dinar amb un petit passeig pels seus carrers, tot fent temps per seguir el nostre viatge una mica més cap al nord, al municipi de Berga, lloc on vam passar el segon dia d’aquest cap de setmana per la Catalunya central.