dijous, 23 d’agost del 2012

Cellers, Cooperativisme + Modernisme

Si esteu per Barcelona, fins al 14 d’Octubre, a Caixa Forum podreu trobar l’exposició “Cellers. Cooperativisme + Modernisme”.
image
Els dilluns a les set de la tarda, i els dissabtes a les 20h, al centre realitzen visites guiades a aquesta exposició. I nosaltres, aprofitant-ne una de dissabte, vam voler que ens l’expliquessin en detall.
Tot i que en principi el tema del cooperativisme no ens atrau massa, sí que ho feia el Modernisme, i ens feia gràcia veure com aquest corrent de principis de segle XX s’aplicà en la construcció d’alguns cellers catalans.
L’exposició està estructurada en quatre seccions principals.
La primera ens explica la situació en que vivia la pagesia al segle XIX i com el pas del temps i les circumstàncies van portar al cooperativisme: el fet que els propis pagesos conreaven la terra i s’encarregaven d’elaborar i vendre el producte final, sense la participació d’homes de poder.
Tot això s’explicita mitjançant paraules clau disposades dins d’ampolles de vi.
La segona part es centra en la localització del cellers catalans i en la figura de Cèsar Martinell, arquitecte vallenc, que va saber portar el modernisme de les grans ciutats a la vida rural amb l’ajuda d’Antoni Gaudí.
Podeu veure i escoltar una entrevista realitzada a una arquitecte que va estudiar i conèixer de prop la obra i vida del Sr. Martinell.
També aquí ens expliquen el cicle del raïm, des de la poda del cep fins a disposar del vi a taula, així com les diferents activitats i processos que tenen lloc dins l’edifici del celler. Tot això mitjançant panells i monitors tàctils i interactius que amplien la informació de forma gràfica.
La tercera secció s’encarrega de mostrar, mitjançant fotografies, vuit cellers rehabilitats per la Obra Social “La Caixa”, per tal de ressaltar la vista exterior, la seva localització i algunes de les peculiaritats arquitectòniques internes en cada cas.
Pel nostre gust, potser ens hagués agradat més gaudir d’aquesta secció amb més fotografies o algun aspecte interactiu, ja que tal i com ben denominades estan, aquestes catedrals del vi són autèntiques obres modernistes amb tots els detalls pensats i cuidats per a la seva finalitat.
La darrera part és un espai audiovisual. D’una banda hi ha una bóta gegant a la qual s’hi pot entrar, seure i veure un audiovisual que ens ha de fer sentir com si fóssim un gra de raïm.
A més a més, a l’exterior de la bóta podrem seure i veure projectades com una sèrie de cooperativistes i persones implicades de manera propera ens expliquen la seva experiència, així com altres professionals del vi.