dimecres, 26 de juny del 2013

El Quadern a l’Aragó: Monasterio de Piedra i Belchite

Avui us volem explicar l’experiència d'un dels nostres darrers viatges, a l’Aragó, més concretament a la zona sud de la província de Saragossa.

image


Parc Natural del Monasterio de Piedra

Feia temps que teníem ganes d’anar a visitar el Parc Natural del Monasterio de Piedra, situat al municipi de Nuévalos, un dels millors i més grans parcs naturals que podem trobar per Espanya, així que vam planificar una escapada de cap de setmana per visitar l’indret així com alguns dels pobles del voltant.
En la nostra escapada vam poder visitar el Monasterio de Piedra i Calatayud en el primer dia, i Daroca i Belchite en el segon.
En aquesta entrada us explicarem la primera part del viatge, el Parc Natural del Monasterio de Piedra.
Ens vam aixecar ben d’hora ben d’hora, com diria el Guardiola, i ens vam posar camí al Parc Natural del Monasterio de Piedra. Vam arribar després de quasi 4 hores de cotxe, al voltant de les 11 del matí, hora ben adient per començar a veure el parc natural.
Després d’entrar al parc vam veure que faltava molt poc per una de les sessions de vol dels rapinyaires, nom comú que s'aplica a un tipus d'ocell definit per un estil de vida depredador i unes característiques físiques determinades, marcades per la presència d'un bec fort i ganxut i unes potes prènsils amb fortes urpes.
image
Vam poder veure a molts pocs metres dels nostres caps com volaven falcons, voltors, i altres espècies. Una sessió de prop de mitja hora que s’agraeix de contemplar.
image
Tot acabada l’exhibició, vam començar a passejar pel parc natural. Aquest es troba a la vora del Riu Piedra.
image
És una zona càrstica amb paisatges fragorosos de gran bellesa dominats per roques aspres, coves penya-segats en conjunt i harmonia amb l'aigua del riu Piedra que forma cascades, llacunes i rierols.
image
La "Cola de Caballo" és una cascada de 50 m, és la caiguda d’aigua més coneguda del parc, però no pas l’única.
image
image
Un recorregut que a bon ritme, però tampoc sense estrès, es pot fer en poc més de 2 hores. Nosaltres vam aprofitar una de les zones d’esbarjo, situada al costat de la piscifactoria que hi ha dins el parc, per menjar l’entrepà que portàvem, i així descansar una mica del passeig.
S’ha de dir que vam tenir força sort, la setmana anterior havia plogut de valent, això va fer que trobéssim el parc de forma perfecta, verd per tots els indrets i uns salts replets d’aigua. Una vegada acabat el nostre recorregut, vam dirigir-nos cap al Monestir. Amb l’entrada al parc, entra una visita guiada per l’interior del que queda del Monestir, que s’ha de dir que per desgràcia no és massa.
image
El Claustre es troba en força bon estat, però l’església està mig derruïda, com molts dels Monestirs espanyols que van patir la desamortització de Mendizábal al segle XIX.
image
La visita acaba en una de les dependències del Monestir, indret en que han ubicat un museu del vi.
image
Un cop acabat de veure tot el que es pot visitar tant en el Parc com del propi Monestir, vam agafar el cotxe i ens vam dirigir cap a Calatayud, indret on teníem feta una reserva per passar la nit, però això ja us ho explicarem en una altre entrada.

Calatayud i Daroca

Una vegada finalitzada la nostra visita al Parc Natural del Monasterio de Piedra, que us vam explicar en l’anterior entrada, us continuarem explicant el nostre viatge. La següent parada va ser Calatayud, lloc on teníem reservat l’hotel, Hotel Fornos situat al Passeig de les Corts d’Aragó.


image
L’Hotel Fornos, de dues estrelles està ben situat, però no li demaneu gaires coses més. Parets de paper fa que qualsevol cosa es senti per totes les habitacions. Esmorzar normalet, suc, pasta i poc més, no el fan gaire atractiu, potser el que es salva és que no es gaire car i per tant per fer una nit ràpida ja està bé.

Una vegada registrats, i després de descansar una mica, vam fer un petit passeig per la ciutat. Hem de dir que Calatayud no ens va fer massa el pes, una ciutat una mica depriment on la part antiga es troba bastant en mal estat. Molts solars on no hi ha cap edificació, i moltes cases en rehabilitació. Fins i tot les esglésies no es salven de la reformes, i per tant és difícil de fer una fotografia on no es vegi una grua al cel, potser d’aquí uns anys Calatayud es trobarà en millor estat que l’actual.
image

Després del passeig i de fer un tast de tapes en un dels molts bars que es poden trobar en el passeig principal de la ciutat, vam donar per finiquitat el dia.
El segon dia de viatge el vam començar intentant localitzar el Castell antic de Calatayud situat a dalt d’un turó, però degut a la mala senyalització del lloc, només el vam poder veure de fora, ja que no vam trobar l’entrada.

image
Cansats de donar voltes pel lloc, vam posar rumb a Daroca, ciutat emmurallada al sud de la província de Saragossa que ens va agradar força.
image
Vam comprar uns records en una botiga del poble i vam poder passejar pels carrers i la muralla de Daroca.
image
image
Era quasi migdia, així que ens vam posar direcció a la darrera parada del viatge, lloc que juntament amb el Monasterio de Piedra, havien fet que ens apropéssim a l’Aragó, Belchite, poble protagonista durant la guerra civil espanyola, i que va desapareixent a poc a poc degut al mal estat en que va quedar per la guerra. Com Belchite ve mereix unes notes amb profunditat, ho deixarem per la següent entrada del nostre viatge per Aragó.

Poble antic de Belchite

Després de passejar per Daroca, ens vam dirigir a Belchite. Primer de tot, vam prendre un refrigeri a la part “nova” del poble, i vam preguntar per on es trobaven les restes de l’antic poble de Belchite, devastat durant la guerra civil.
image
Vam tenir sort perquè just arribar a la porta d’entrada al poble antic, serien les 14h, començava una visita guiada. Sapigueu que la visita dura prop més d’una hora i costa 6 euros per persona.
image
Val molt la pena, ja que la guia que ens va tocar, ens va explicar tota la història del poble i perquè es va produir en aquell indret, que en principi està al mig del no res, una de les batalles més importants de la guerra civil espanyola.
image
Després de més de 70 anys, poques edificacions queden en peu, però passejant per l’interior un se n’adona de la magnitud de tot plegat.
image
El que millor es conserva del lloc, són les 3 esglésies que tenia el poble, però que poc a poc es van caient. La guia ens va explicar com la setmana anterior al nostre viatge havia caigut un balcó d’una de les cases que continua parcialment en peu.
image
image
La guia intenta explicar la història de forma neutral el que va passar allí, i es nota que sap del que parla, perquè contínuament va datant tot el que va succeir en la batalla.
image
Visitar el poble antic de Belchite ha estat una de les coses més maques d’aquest petit viatge, i juntament amb el Parc Natural del Monasterio de Piedra, és el més destacable de tota aquella zona sud de la província de Saragossa.
Una vegada acabada la visita per Belchite, vam posar rumb de tornada a casa.